Niemowlęta na etapie rozszerzania diety
Wśród najczęściej występujących wyróżnić możemy:
– odmowę przyjmowania pokarmów innych niż pokarm własny matki lub mieszanka modyfikowana
– przyjmowanie bardzo ograniczonych ilości pokarmu i brak przybierania na wadze
– nietolerancja pewnych wybranych konsystencji pokarmu ( grudki, papki, kawałki), kolorów ( szara, monotonna dieta), smaków ( unikanie kwaśnego, akceptacja wyłącznie słodkich potraw)
– eliminacja z diety całych grup produktowych (warzyw, ryb, mięsa)
– przetrzymywanie pokarmów w ustach
– połykanie nierozdrobnionych kawałków
– odszarpywanie kęsów zamiast odgryzania
– krztuszenie się
– trudności z połkaniem
– niechęć do żucia
– niechęć do picia szczególnie wody
– nasilony odruch wymiotny
– nadmierna produkcja śliny
– nadwrażliwość oralna
– plucie pokarmem, wypychanie
– lęk przed karmieniem, histeria, płacz
– karmienie z koniecznością odwracania uwagi ( telewizor, smartfon, zabawianie)
– inne